Spuneam în articolul precedent că procesul de renovare a început în mai 2016, Primarul de Sângerei a confirmat că este om de cuvînt, de altfel nici nu credeam că nu e.

Am convenit că împărțim restaurarea în etape. În prima etapă se va repara fațada, o parte din geamuri – vitale pentru spațiile expoziționale existente. Am identificat agentul economic potrivit. Cu asta la treabă. Echipa de constructori a fost îndemnată ca să developeze straturile din tencuilă să relevăm ce ascund ele.

tencuiala pe straturi

Următorul pas a fost redarea muzeului un aspect nou, placut și autentic. Intervențiile degradante ce sunt întilnite pretutindeni in Moldova la monumentele istorice au fost minimalizate.

tencuiala muzeului etape

Acoperișul muzeului este un punct sensibil in acest proiect, deoarece este comlex, incluzînd mai multe elemente. El este interpretat din țiglă ceramică tip solzi. Am hotărît să fie curățită și replasată cu intervenții de minim impact – scopul a fost atins, în încăperi nu curge apă.

acoperiș din țigla ceramică

Țigla tip solzi cu doua cuie de pe Muzeul nostru a fost adusa din Lugojul interbelic, considerat un oras cultural din Banat.

țigla din Lugoj, Banat, România

Sa mers pe deschidere, elementele toxice au fost inlăturate – gard de metal, balustrada veche, tufari salbatici, pietriș impresurat aleatoric.

PROCES DE RENOVARE MUZEU

Cromatica – alta latura ambiguă din procesul de restaurare. Din lipsa fotoficsărilor de epoca sau ales culori neutre și plăcute, În unison cu anturajul urbanistic existent.

restaurare final

Monumentul realizat in culori aparent alb negru, cu totul altfel se vizualizează la apus de soare 🙂

monumentul la apus

În finalul descrierii primei parți a restaurării muzeului nostru, fiecare să-și facă concluziile sale, dar eu pot afirma cu certitudine – Se poate de făcut lucruri bune, dar numai conlucrînd. De unul singur nu.

Eram să uit, cîteva elemente inovative în arhitectură au fost adăugate, este vorba de balustrada nouă – realizata perfect cu elemente heraldice ce ne reprezintă, și bunghii de la ferestrele principale – un element original bine poziționat.

balustrada muzeului

bunghi element de decor

photo credit Constantin Hadîrcă, Radu Marandiuc

Reclame