Proiectul nostru are ca scop reactivarea sitului istoric al ansamblului muzeal Sângerei, un centru de excelență, cu accent pe arhitectura tradițională, meșteșuguri și arte vizuale, clădirea și scuarul vor prezenta un ansamblu de provincie fermecător. Muzeul va avea ca bază componentele memoriale, cu  funcție educațională, o mare parte a proiectului e axată pe comunitatea locală și se propune implicarea copiilor și tinerilor din oraș. Muzeul va genera oportunități culturale și educaționale într-o zonă care are nevoie să fie revitalizată.
Ne propunem să creem un spațiu urban autentic, de agrement și socializare, cu scuar, proiecții de film în aer liber, dezbateri tip Ted Talk, bibliotecă stradală. Un spațiu offline.

 

Muzeul situația din ianuarie 2015

Click pentru a mări

radu-475

radu-509

radu-512

radu-519

radu-470

Scuarul și spațiul adiacent al muzeului – situația la zi.

Click pentru a mări

scuar la zi
dsc_0176

scuar_voluntar

Fațada muzeului înainte și după reparație.

Click pentru a mări

radu-502 iarna 2015
Muzeul Etnografic Singerei

monumentul la apus

balustrada muzeului

 

Proiectul mai prevede și crearea școlii de ceramică tradițională pe lingă muzeu, realizîndue-se astfel salvarea unei traditii de sute de ani prin crearea unor noi generatii de olari si sporirea valorii muzeului, prin introducerea unei componente de muzeu viu. Împreună cu Primaria Sângerei (cofinanțator al proiectului), directorul muzeului solicită o finantare în acest sens.  Proiectul care va salva olaritul si va aduce un suflu nou in practicarea acestui meșteșug traditional costă 5 mii Euro. Din acești bani se vor achiziționa roțile mecanice și electrice de olarit, rîșnița de materiale, malaxorul, materialele de lucru pentru prima serie de elevi și se vor realiza lucrările de racordare la rețeaua de apa curenta, canalizare si de electricitate. În perspectivă proiectul se va autofinanța din ceramica vîndută.

olarit

Potrivit directorului muzeului, atît in țara cît si in străinătate cererea pentru piese de ceramică tradițională este foarte mare. Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a sprijini crearea in zonă cel puțin a unui atelier de olărit, independent economic, adică rentabil. Doar in acest fel tradiția va putea fi pe deplin salvată. Este prevazuta chiar sustinerea logistica a viitorilor absolvenți pentru comercializarea pieselor din lut.

 

FISA TEHNICA A PROIECTULUI

Titlul proiectului :

Stilul Neoromânesc în Basarabia – restaurarea muzeului

Beneficiar: APL Sângerei, comunitatea locală.

Proiect  finanțat parțial de primăria Sângerei in vederea restaurării si valorificării durabile a patrimoniului cultural, precum si crearea, modernizarea infrastructuri conexe.

Valoare totala: 20 mii euro.

Obiectivul general al proiectului constă în conservarea, reabilitarea și protejarea Complexului muzeal Sângerei, un ansamblu arhitectural din perioada modernă în cadrul Muzeului Etnografic Sângerei, aflat în orașul Sângerei, în vederea valorificării potențialului turistic cultural local pe domeniul turistic național.

Obiective ce vor fi reabilitate in cadrul proiectului:

Clădirea Muzeului este realizată din zidărie de cărămidă, cu acoperişul  de lemn şi învelitoare din țigla tip solzi, fabricată în Lugoj, Banat. Muzeul este elementul central al ansamblului arhitectonic, cu clădire anexă și teritorii desfăşurate pe 3 din laturile complexului muzeal, executate în perioada anilor 30 ai secolului XX de către autoritățile României Mari în vederea consolidarii statului reunificat în teritoriile reintegrate. Clădirea a servit ca primărie, apoi școală, pe timpul URSS a găzduit autoritatea militară locală. Astăzi este Muzeu, monument de istorie și arhitectură de categorie locală.

În cadrul proiectului propus se vor executa lucrări de amenajare și reabilitare:

În cadrul proiectului se vor executa lucrări de amenajare și reabilitare la turn, după cum urmează: se va înlocui pardoseala existentă, intervențiile propuse pentru turn sunt de natură structurală și acestea sunt: reparații la planșeul din lemn,  se va monta  scara  de acces la nivelul turnului.

Finisajele interioare: zugrăveli vor fi pe bază de var, speciale pentru monumente și tencuieli de frescă; pardoseli din lemn și dale de piatră.

Sălile expoziționale se vor repara și amenaja în spiritul timpului ce îl reprezintă, folosindu-se materiale ce reflectă cronologic viața comunității locale. Se va amenaja grupul sanitar în incinta muzeului, astăzi este lipsă. Altă latură ce nu este – racordarea clădirii la rețelele de apă și canalizare, precum și realizarea sistemului de termoficare, care tot lipsește.

Finisajele exterioare:(În afară de fațadă, care e reparată) se vor realiza reparații la zidăria exterioară.

La tâmplărie, tâmplăria exterioară înlocuită, va fi din lemn cu geam termopan; se vor monta uși din sticlă securizată cu protecții la accesele principale.

Amenajarea scuarului  Muzeului reprezintă un element important, el constituind traseul de vizitare a întregului complex muzeal. Se vor instala bănci(6), felinare(4) și coșuri de gunoi(8). Vor fi reabilitate aleele și elementele de decor urban funcțional – biblioteca stradală, miniscena-tribună și plantațiile multeanuale și anuale decorative. În situaţia existentă ele sunt alcătuite din pietriş și pavaj vechi și incomod.

Lungimea totală a aleilor va fi de ~300 m, cu lăţimi cuprinse între 0,70 m şi 2,00 m. Reamenajarea acestor alei are ca scop redarea unui aspect autentic, fiind folosite materiale tradiţionale.

scuar la zi

scuar la zi_1

 

 

 

 

 

 

 

scuar_pdf

 

De asemenea, în cadrul proiectului se amenajează parcarea care se situează în partea de nord a parcului alăturat zonei muzeale, fiind poziţionată lângă poarta de acces în complexul turistic.

Pentru donații online vizitați: Guvern24.md

Vă rugăm să ne ajutați să păstram o filă a istoriei naționale!

Participați la sondaj:

 

Reclame