Sovieticii au muncit din greu, după faptul prin care au anexat Moldova de peste Prut (Basarabia), să îi rupă pe moldoveni și din punct de vedere cultural de țara mamă. După ce în prima fază au eliminat elitele, în faza a doua au îndoctrinat copiii cu teorii născocite.

Asfel, au prezentat România ca pe o țară imperialistă care vrea să le ia moldovenilor libertatea, limba și cultura. În același timp le-au spus că ei, moldovenii, nu sunt din același neam cu românii, că ei sunt pur și simplu moldoveni, că au o limbă moldovenească diferită de română. Iar pentru ca și din punct de vedere istoric lucrurile să fie convingătoare, falsificatorii istoriei i-au îndoctrinat și cu faptul că moldovenii sunt urmași ai dacilor liberi, traci înrudiți cu slavii pe când românii sunt o populație romanizată care nu mai are legătură cu dacii.

Cu toate acestea, documentele mai vechi, de pe vremea imperiului Țarist, lămuresc situația. Iată ce se spunea la Curtea Imperială din Sankt Petersburg în anul 1840:  „Moldova şi Valahia sunt ţări locuite de un popor care are o singură origine, o singură limbă, o singură Credinţă, în pofida separaţiei lor pe plan civil, ele au avut necontenit o singură soartă comună: au suferit împreună de-a lungul secolelor, purtând aceeaşi cruce grea, iar acum sorb o nouă viaţă din acelaşi izvor dătător de viaţă. Ele au acelaşi trecut, acelaşi prezent şi, bineînţeles – acelaşi viitor!” („Despre situaţia învăţământului în Principatele Moldovei şi Valahiei” în Revista Ministerului Instrucţiunii Publice, fasculul 29, secţiunea IV,  Petersburg, 1840, pagina 7).

document-sankt-petersburg

Sursă document și traducere: Vlad Cubreacov.

Aici puteți dona un leu sau cît doriți pentru restaurarea Muzeului din Sângerei, monument realizat în perioada interbelică de către autoritățile României Mari. E posibil să pastrăm in Basarabia clădiri exponențiale stilului neoromânesc!

donatenowlogo

Reclame